Trek - история без край

Posted by sasheto 08.08.2018 0 Comment(s)

 

 

За повечето почитатели на колоезденето американската компания TREK едва ли се нуждае от представяне. Тя е един от най-големите производители на велосипеди не само в САЩ, но и в света. Освен това е и една от най-високо развитите в технологично отношение – някои от съвременните стандарти и технологии се зараждат именно на чертожните дъски (а в по-ново време на големите монитори) на техния екип от проектанти.

 

 

 

 

Само за пример ще кажем, че TREK създава първия си карбонов велосипед още през 1988 г., а от 1992 г. разработват и патентоват собствени технологии и процеси, свързани с този композитен материал, обединени под името OCLV, и ги развиват непрекъснато, за да стават рамките и компонентите все по-леки, по-здрави и по-красиви. Като доказателство за своето сериозно отношение към качеството, производителят подкрепя рамките си с доживотна гаранция, а в употреба все още циркулират велисипеди с тази марка, произведени преди 10, 20 или дори повече години. Показателен е и фактът, че карбоновите рамки на Trek все още се правят в Америка, в тяхната собствена фабрика, а не са възложени на някой външен производител в Азия.

 

 

 

 

И ако настоящото място на TREK във велоиндустрията е непоклатимо и всепризнато, по-интересно е как се ражда тази компания, започнала дейността си от един хамбар край Уотърло,  щата Уисконсин, където и досега са базирани офисите, развойният център и част от производствените мощности. Началото е поставено през 1976 г. от двама предприемачи - Дик Бърк и Бевил Хог, но тяхната идея за собствено производство има предистория. Няколко години по-рано двамата започват съвместен бизнес – купуват един магазин за велосипеди, след това откриват втори в друг град. Идеята им е да изградят цяла верига от магазини в колежанските градове, но твърде скоро фалират... и разбират, че за да са успешни, няма как просто да продават чужди велосипеди! Тогава, наред с идеята да създадат собствена марка, възниква и въпросът: защо в САЩ не се произвеждат велосипеди от висок клас? Сега е трудно да си го представим, но по онова време на американския пазар е имало предимно евтини велосипеди от местни производители и скъпа проудкция от Европа. Така че именно това е нишата, в която се прицелват двамата съдружници – велосипеди от среден и висок клас, произведени в Америка. Останалато, както се казва, е история... Но история, която продължава и в настоящето, защото днес в развойния център на TREK продължават да се задават още много въпроси, които помагат на компанията да поддържа водещите си позиции  в иновациите вече над 40 години.

 

 

 

 

Част от този постоянен прогрес са и електрическите велосипеди на TREK, които заемат все по-важно място сред богатата колекция от маунтин байкове, шосейни, градски и туристически велосипеди. Подпомогнати от мотор и батерия, те следват същата „идеология“ като класическите модели на компанията – изработени са качествено, използват най-новите технологии, но добавят и малко допълнителна тяга за по-дълги карания, за по-стръмни наклони и за всеки, който иска да се възползва от нея в града, по пътищата или в планината.

 

 

 

 

Независимо дали искате Вашият TREK да е класически или електрически, градски или планински, шосеен или туристически, в магазин Ostro Bikes ще намерите голяма част от асортимента на този водещ американски производител.