Merida вече и в България

Posted by sasheto 04.07.2018 0 Comment(s)

 

MERIDA e добре позната марка на европейския и световния пазар, но не всички знаят, че зад нея се крие един от най-големите производители на рамки и велосипеди в света. С дуги думи, в заводите на компанията в Тайван и Китай се произвеждат голяма част от продуктите на други известни марки и това ѝ осигурява водещи позиции в технологично отношение.


Историята за създаването на първата фабрика на MERIDA е доста интересна. В началото на 70-те години на 20 век основателят на компанията Айк Тценг, който по онова време е машинен инженер, при едно свое пътуване в САЩ вижда странна бележка пред вратата на един велосервиз. На нея пише, че сервизът не приема за ремонт тайвански велосипеди, заради лошото им качество. Това „жегва“ г-н Тценг и той си поставя за цел да промени статуквото. Така през 1972 г. отваря врати първият завод на Merida, чрез който компанията бързо се налага като лидер в производството на рамки и велосипеди за партньори в целия свят.

     

 

През 1988 г. компанията-производител създава своя собствена марка велосипеди, които също се казват MERIDA. Те намират своите клиенти чрез бързо разрастваща се дистрибуторска мрежа – първо в Норвегия, а скоро след това и в Германия, Великобритания, Холандия и Испания. Затова не е учудващо, че в следващите десетилетия някои от най-успешните атлети на марката са именно от тези държави, в които тя стъпва за първи път – например Гун-Рита Даале (една от най-доминиращите ХСО/XCM състезателки за всички времена) и Хосе-Антонио Хермида (един от най-успешните състезатели на Испания в дисциплините ХСО и ХСМ). В наши дни компанията поддържа и отбора по шосейно колоездене Bahrain MERIDA Pro Cycling Team, чийто лидер е италианецът Винченцо Нибали, победител в трите престижни състезания - Обиколката на Франция, Обиколката на Италия и Обиколката на Испания.

 

 

В момента MERIDA се продава в повече от 80 държави – сред тях вече е и България. Международният характер на компанията се допълва от факта, че центърът за проектиране и развойна дейност е изграден в Германия, което осигурява първокласни специалисти и непосредствен достъп до информацията за водещите европейски пазари. Така компанията е в крак с всички тенденции и потребителски нужди и поддържа водещите си позиции в дизайна и иновациите, влагайки най-новите материали и технологии в продуктите си. Велосипедите се произвеждат в големите фабрики в Тайван и Китай, където са наети високо квалифицирани работници, отговарящи на всички професионални стандарти. Наред с това се използват и роботизирани поточни линии, включително и за заваряване на рамки – MERIDA e първият производител, който внедрява подобна технология, още в далечната 1996 г.

 

 

 

 

Каталогът на MERIDA включва почти всички видове велосипеди – планински (от ХС до АМ/ендуро байкове);   шосейни, пистови и колокрос; градски и туристически; детски; а в последните години и все по-голям асортимент от електрически велосипеди  - както за града, така и за планината.