PegasРумънската марка PEGAS e създадена през 1972 г. и възстановена през 2012 г. Отскоро те разработват и предлагат все по-широка гама от електрически велосипеди, като търсят за тях алтернативни решения, за да ги направят по-достъпни и напълно функционални за придвижване в града или извън него.


В е-велосипедите си PEGAS влагат електродвигатели Bafang – водещ китайски производител на системи за електрическо задвижване на велосипеди и скутери. По-конкретно, румънската компания се е спряла на варианти, при които моторът е в задната главина, но активирането му става чрез сензор за въртящия момент в курбелите, т.е. няма нужда да „подавате газ“ от кормилото – просто натискате педалите и моторът започва да подпомага придвижването ви. От кормилото можете да избирате режим на работа (икономичен, среден или интензивен) и да следите нивото на батерията. Освен всичко друго, при е-байковете на PEGAS приятно ще ви изненада и цената, която е много по-достъпна от повечето други модели на пазара.
Засега в каталога на PEGAS присъстват основно два вида електрически велосипеди – сгъваеми и тип фетбайк (fat bike).

Сгъваемите Dynamic Camping са практични, компактни градски велосипеди с 20-цолови колела, багажник и всички необходими аксесоари. Те са подходящи за натовареното ежедневие в големия град, в сгънато състояние могат да бъдат пренасяни в градския транспорт, а батерията LG 2800MAh / 36V и моторът Bafang с мощност 220W осигуряват автономно придвижване на разстояние до 40 км, което е напълно достатъчно в градски условия. Алуминиевата рамка запазва теглото в нормални граници, а седемте предавки на скоростната система позволяват по-лесно придвижване по наклонени терени.За Dynamic Supreme PEGAS казват, че е първият румънски електрически фетбайк. В този велосипед компанията е извела като приоритет универсалната му приложимост – за градските улици, особено ако настилката им не е в много добро състояние; за разходки край града, по плажа или през зимата; и дори за планинските пътеки. Dynamic Supreme е снабден с всички аксесоари (фар, степенка и т.н.), необходими за удобно и безопасно придвижване в населените места и по пътната мрежа, но зад този почти „градски“ облик се крие доста по-смел и буен характер. Моторът Bafang е с мощност 500W, но е пренастроен да работи на 250W, за да отговаря на европейските изисквания. Във всички случаи обаче той разполага с достатъчна сила и въртящ момент, за да задвижва големите колела на велосипеда, а батерията Samsung 48 V 14,5 A осигурява пробег до 70 км, което значително разширява възможностите за каране и за по-дълги разходки.